Ako to vyzerá so súčasnými absolventmi VŠ

Dominika Ježová
Dominika Ježová

“Zamestnávatelia azda ešte nikdy nečakali na príchod nových absolventov na trh práce takn etrpezlivo, ako je tomu v súčasnosti. Záujem o čerstvo doštudovaných uchádzačov o prácu oproti minulým rokom stúpa”, uvádzavosvojej správe z 20. júna 2017 spoločnosť Profesia.

Ktorý odbor sa oplatí študovať najviac?

Miera úspešnosti uplatnenia absolventov rôznych slovenských univerzít a jednotlivých študijných odborov je rozdielna. Zamestnávatelia majú záujem najmä o absolventov informatiky, strojárstva či ekonomiky. Na konci rebríčka sa nachádzajú absolventi umenia a športu.
V minulom roku platilo, že životopis doštudovaného informatika bol prezretý v priemere deviatimi zamestnávateľmi. Na porovnanie, životopis umelca zaujal iba dvoch zamestnávateľov.

Statistika absolventskych odborov

Absolventi veľakrát nemajú zamestnávateľovi čo ponúknuť

Zamestnávatelia vyčítajú súčasným absolventom najmä ambicióznosť nepodloženú schopnosťami, vysoké finančné nároky pri nástupe do zamestnania v porovnaní s tým, čo môžu zamestnávateľovi ponúknuť. Okrem toho je to aj nižšia miera zmyslu pre zodpovednosť a nekultivované správanie.

Na druhej strane zamestnávatelia vedia oceniť informatickú gramotnosť absolventov, ich jazykové znalosti, cieľavedomosť a schopnosť prispôsobiť sa zmenám. Okrem toho sa od absolventov očakáva znalosť výpočtovej techniky aspoň na užívateľskej úrovni a aspoň minimálne znalosti z oblasti manažmentu alebo ekonomiky. Veľmi vítané sú znalosti aj z oblastí ako napríklad psychológia alebo sociológia.

Absolventi ktorých vysokých škôl sú najžiadanejší?

Na základe prieskumu, ktorý uverejnil portál Profesia najviac prezretí životopisov zamestnávateľmi majú absolventi Ekonomickej univerzity. Ekonomická univerzita v Bratislave sa môže tešiť úspechu aj preto, že ekonómovia alebo účtovníci sú žiadaní a potrební v každej spoločnosti.
Okrem Ekonomickej univerzity sa v TOP3 nachádza Slovenská technická univerzita a Technická univerzita v Košiciach.

Rebricek univerzit

Aké sú platové očakávania absolventov?

Najvyššie platové očakávania majú absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií STU, ktorí očakávajú mzdu v priemere 1348 eur. Z fakúlt ekonomického zamerania najvyššie platy očakávajú absolventi Fakulty managementu UK, ktorí plánujú po ukončení školy zarábať v priemere 1074 eur.

Priemerné očakávané platy absolventov jednotlivých fakúlt slovenských vysokých škôl:

Očakávanie platy absolventov
Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk

Na základekraja, majúnajvyššípriemernýočakávaný plat, ale ajnajvyššípriemernýskutočný plat absolventi v bratislavskomkraji. Veľmivysokéočakávaniamajúabsolventi v prešovskomkraji, ktoríočakávajú o 12% vyšší plat ako je priemernýskutočný plat v danomkraji.

Porovnanie priemerného očakávaného platu so skutočným platom (v eur) na základe kraja:

Poravnanie očakávaných a skutočných platov
Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk
Dominika Ježová
Author Dominika Ježová
Copywriterka a študentka, ktorá takmer drží v rukách titul žurnalistky. Milovníčka kávy, prírody a kníh. Začínajúca blogerka, ktorá prispieva na vlastný web dominikajezova.sk.
Komentáre (0) Pridať komentár
Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *.