Ako napísať životopis, ktorý Vás predá?

Matej Kukučka
Matej Kukučka

Životopis je najdôležitejší nástroj, ktorým máte šancu zaujať Vášho potenciálneho zamestnávateľa, pretože je to prvá vec s ktorou príde do kontaktu. Pokiaľ nepošlete životopis, ktorý zaujme, druhú šancu už nedostanete. Nezáleží na tom ako veľmi by ste sa dané pracovné miesto hodili, keďže nebudete mať ani možnosť prejsť cez firemné dvere a dokázať Vaše kvality.

Zivotopis nahlad

Tipy ako napísať životopis, ktorý zaujme

Dajte firme vedieť, že máte záujem práve o DANÚ pozíciu a životopis prispôsobte

Neposielajte firmám „univerzálne“ životopisy a motivačné listy, ktoré pokladáte za vhodné na každú pracovnú pozíciu. Vyhnite sa vetám ako : „Som veľmi pracovitý a tímový hráč“. Mali by ste sa sústrediť na pridanú hodnotu, ktorú môžete firme ponúknuť. Zvýraznite prax a úspechy, ktoré sa týkajú a sú relevantné pre danú pracovnú pozíciu o ktorú ste prejavili záujem.

Odlíšte sa!

Nebojte sa ukázať svoju kreativitu a pošlite životopis, ktorý je zapamätateľný a odlišuje sa od ostatných napríklad po grafickej stránke. Ak ste zdatný vo Photoshope, prípadne iných grafických programoch, môžete si vytvoriť naozaj zaujímavý životopis. Uchádzate sa o pozíciu grafika alebo marketingového pracovníka? Tak máte možnosť Vaše grafické schopnosti ukázať okamžite a nečakať na pohovor.

Tip na vyhľadanie zaujímavých životopisov v Google obrázkoch

:interesting curriculum vitae

:graphical resume

Zdá sa Vám životopis na obrázku zaujímavejší ako ten Váš v počítači?

Tipy na šablóny na životopis

(odporúčame si pozrieť, niektoré naozaj stoja za to!), ktoré môžete použiť zadarmo, nájdete na stránkach ako napríklad:

Kickresume.com
Canva.com
• Cvmkr.com
• Uptowork.com
• Doyoubuzz.com

Graficky zivotopis
Zdroj: Kickresume

Gramatika

Životopis si po sebe dôkladne skontrolujte. Ak máte na pár A4 plno gramatických chýb, svedčí to o Vašej ľahostajnosti a nedostatočnom záujme o pracovnú pozíciu. Aj keď sa uchádzate o prácu, kde gramatiku potrebovať nebudete, dajte si záležať.

Kontaktné informácie

Neuvádzajte nepotrebné údaje ako rodinný stava uistite sa, že ste uviedli správne kontaktné informácie (najmä správny e-mail a telefónne číslo). Mali by ste uviesť e-mail, ktorý je reprezentatívny a nie : kraska456@gmail.com.

Vhodná fotografia

Pokiaľ sa rozhodnete pridať do životopisu fotografiu, vyberte portrét, ktorý je vhodný do formálneho dokumentu. Vyhnite sa fotkám zo súkromného života, prípadne skupinovým fotkám, kde Vás nie je možné identifikovať. Na fotografií sa nemračte, ak máte možnosť vyberte fotografiu, kde sa usmievate a vyžaruje z nej pozitívna energia. Ak nemáte fotografiu, ktorá by bola do životopisu vhodná, radšej ho pošlite bez nej.

Pripojte motivačný list

Pokiaľ Vám na pracovnej pozícií naozaj záleží, k životopisu pripojte motivačný list aj keď to firma priamo nevyžaduje. Avšak platí to isté ako sme spomenuli vyššie. Motivačný list prispôsobte pre pracovnú pozíciu o ktorú máte záujem a neposielajte „univerzálne“ motivačné listy, ktoré pošlete ďalším 10tim firmám.

Príklad vzoru motivačného listu:http://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/motivacny-list/vzor-motivacneho-listu/

Telo e-mailu

Ak sa rozhodnete motivačný list nepripojiť, základné informácie (prečo ste sa rozhodli uchádzať o danú pracovnú pozíciu, prečo by mali pozvať na pohovor práve Vás, základné informácie o Vás) môžete uviesť aj do tela e-mailu. Určite zaujmete viac, ako keď pošlete prázdny e-mail len s Vaším životopisom.

Aká je optimálna dĺžka životopisu?

Životopis by nemal presiahnuť viac ako 2 strany.

Pár zaujímavých faktov o životopisoch nakoniec:

• Priemerná dĺžka prvotného prezretia životopisu personalistom je od 5 do 7 sekúnd
• 76% životopisov je zamietnutých kvôli neprofesionálnej e-mailovej adrese
• Len 35% uchádzačov o prácu je skutočne kvalifikovaných na pracovnú pozíciu o ktorú prejavili záujem
• 68% zamestnávateľov si Vás nájdu na Facebooku

Matej Kukučka
Author Matej Kukučka
Matej Kukučka je internetový podnikateľ a marketingový špecialista, ktorý pôsobí ako CMO & Co-Founder v startupe StreamBee. Je zakladateľom portálu Marketing Player.
Komentáre (0) Pridať komentár
Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *.