Ako sa naučiť niečo naviac popri škole

Matej Kukučka
Matej Kukučka

Počúvate z každej strany, že dnešní absolventi to na trhu práce nemajú jednoduché? Alebo vidíte v konvenčnom vzdelávaní trhliny a viete, že keď chcete udržať krok s dobou a nájsť si svoj job snov, musíte sa naučiť aj niečo nad rámec školských osnov? Akákoľvek motivácia vás k tomu povedie, určite nešliapnete vedľa, ak svoj voľný čas venujete doplnkovému vzdelávaniu.

Prvým krokom k úspechu, je definovať si, čo sa vlastne chcete naučiť. Ak je tých zručností viac, je dôležité určiť si priority, aby ste vedeli čím začať. Učiť sa príliš veľa rôznych vecí naraz vám uberie mnoho energie a v konečnom dôsledku nebudete v ničom naozaj dobrý. 

Learning new skills
Zdroj: Pexels

Chcem na sebe pracovať aj mimo školy

Informácií je v dnešnej dobe viac než dosť, otázka je, ako sa čo najjednoduchšie dostať k tým relevantným a aktuálnym. Za bránami školy, najmä vo väčších mestách, nie je problém nájsť rôzne neziskové organizácie, coworkingové priestory, kluby, kaviarne a rôzne iné platformy, ktoré usporadúvajú prednášky, workshopy a konferencie na rozličné témy. Združujú sa tu ľudia, ktorí chcú na sebe pracovať, preto tu vládne motivujúca a priateľská atmosféra. S prednášajúcimi a lektormi môžete diskutovať zoči-voči a rozšírite si svoju sieť kontaktov. Účasť na takýchto podujatiach však zaberá mnoho času a ak chcete získať hlbšie vedomosti, tak sa oplatí priplatiť si za komplexnejšie kurzy, workshopy alebo školenia. Kratšie jednorazové podujatia vám síce poskytnú základný obraz o danej problematike, ale na to, aby ste v danej oblasti mohli pracovať, musíte prejsť ešte dlhú cestu.

Educational Portals
Zdroj: DIYGENIUS

Kvalitné vzdelávanie na internete

Možno si poviete, že vy na toto nie ste, chodiť kade-tade po prednáškach. A možno ste z menšieho mesta, kde nie je toľko príležitostí a nechcete za všetkým cestovať. Veď načo máme internet. Pravdou je, že informácií na internete je dnes viac než dosť. Treba si však dať záležať na ich kvalite a aktuálnosti. Zrejme nemusím spomínať Youtube, na ktorom nájdeme návody takmer na všetko. Často ho používame ako rýchleho pomocníka, ale zriedkakedy ho možno považovať za ucelený zdroj informácií k určitej téme. Toto riešia online vzdelávacie platformy. Poskytujú kurzy zadarmo, za pravidelné predplatné alebo za platbu za jednotlivé kurzy. Platené kurzy majú oproti Youtube a kurzom zadarmo zväčša výhodu pravidelne dopĺňaného a aktualizovaného obsahu, učebných materiálov, osobného prístupu lektorov a komunity študentov, ktorí navzájom diskutujú a pomáhajú si. K takýmto platformám patrí napríklad Lynda, ktorá funguje na mesačnom predplatnom alebo Udemy, kde si môžete predplatiť jednotlivé kurzy a k nim potom máte doživotný prístup aj s aktualizáciami. Kurzy zadarmo pripravené špičkovými svetovými univerzitami nájdete na platformách ako Coursera, EdX, Futurelearn alebo Canvas.net. Najlepšie sú na tom oblasti ako programovanie, dizajn, jazyky a online marketing.

Online Courses growth
Rast MOOC vo svete podľa počtu ponúkaných kurzov (MOOC = massive open online course – voľne dostupný kurz na internete s neobmedzeným množstvom účastníkov)

 

Teoretické vedomosti nestačia

Zhrnuli sme si, kde všade sa dajú nabrať vedomosti popri štúdiu. Pravdou však je, že nestačí nájsť skvelý online kurz alebo víkendový workshop. Kľúčom k ozajstnému osvojeniu si novej zručnosti je pravidelné štúdium, ponorenie sa do danej problematiky a najmä aplikácia v praxi. Pokiaľ vás štúdium úplne nevyťažuje, starou dobrou klasikou, ako získať praktické skúsenosti, je stáž v reálnej firme/inštitúcii (pri troche šťastia platená). Treba však počítať s tým, že ponuky na odbornú stáž nepadajú z neba a firmy zriedkakedy vezmú úplného začiatočníka. Uchádzač často nemá ako dokázať, že niečo vie (a možno naozaj zatiaľ nemá čo dokazovať), veď predsa nikto učený z neba nespadol. Skvelým spôsobom, ako začať je nájsť si vlastný projekt týkajúci sa niečoho, čo človeka baví a trénovať si svoje zručnosti na ňom. Nevýhodou je, že sa možno budete učiť pomalšie, ako keby vám nové veci vysvetľoval človek z praxe. Zdanlivú nevýhodu však môže vyvážiť vaša motivácia z práce na vlastnom projekte. Takto „zabetonované“ vedomosti vám už nikto nevezme a môžete na ne ďalej nabaľovať.

“An investment in knowledge pays the best interest.” – Benjamin Franklin

Matej Kukučka
Author Matej Kukučka
Matej Kukučka je internetový podnikateľ a marketingový špecialista, ktorý pôsobí ako CMO & Co-Founder v startupe StreamBee. Je zakladateľom portálu Marketing Player.
Komentáre (0) Pridať komentár
Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *.